De zorgende Monique

Monique Jacobs is 74 jaar en zorgt al 6 jaar voor haar partner Michel met de ziekte van Parkinson, dag in dag uit, ondanks haar eigen leeftijd. Zij is een voorbeeld van niet opgeven en blijven door te gaan, al is het met momenten heel zwaar. Ze leeft dan ook bijna full time voor haar partner en heeft zelden tijd voor zichzelf.

Waarom maakt dit haar een held? Er is in BelgiĆ« niet echt goede opvang voor Parkinson patiĆ«nten, zij heeft het geprobeerd met een rusthuis en de vaststelling was dat de man uiteindelijk niet de zorg kreeg die hij nodig had. Dat heeft haar doen besluiten hem terug naar huis te halen en dagelijks voor hem terug te zorgen. Eten geven, wassen, aankleden… Er is wel thuisverpleging om ‘s morgens een handje toe te steken bij aankleden of s’avonds in bed stoppen, echter de taak door de dag valt volledig op haar.

Zelfs de thuisverpleging die toch wel 30 jaar ervaring heeft laten verstaan dat ze veel respect voor haar moed hebben en vinden dat ze te goed is voor de wereld. Zonder dat ze klaagt en gestaag voort doet, terwijl haar kwalitatieve jaren die ze nog heeft met een leeftijd van 74 jaar (al ziet ze er voor haar leeftijd jong uit) gewoon voorbij gaan, door de volledige tijd en zorg met haar partner door te brengen! Wat ook een voorbeeld is van liefde.

Ze probeert dan ook nog haar huishouden zelf te doen en voor andere mensen te zorgen bovenop. Zij is misschien de onzichtbare vrouw en geen geen politieman/vrouw of brandweerman/vrouw, dokter, verpleegkundige, … het type mensen die dikwijls als een held vernoemd worden. Hun jobs zijn ook zwaar, echter, als die thuis komen hebben ze nog een ander leven of steun van een partner, wat situaties draaglijker kan maken). Dit is niet het geval van Monique. Zij doet een taak die velen onzichtbaar doen voor een partner of familielid en indirect mag dit in de bloemetjes gezet worden, om met de nodige positiviteit alle dagen voor haar partner te zorgen!

Wetende ze vroeger ook voor haar gehandicapte zoon zorgde in zijn jonge jaren. Een kleine vrouw met een groot hart, dat mag in de bloemetjes gezet worden!