Ilona, heldin van Kinkempois

Juli 2021. Luik stond onder water. Team Ilo werd geboren.

Ilona Swalus schoot meteen in actie. Wij hadden het hier zo goed en daar waren ze alles kwijt. Dus ze zocht een team bij elkaar. Wat een leidster, wat één begeesterde vrouw!

Samen maakten we in het begin warme maaltijden en voedselpakketten en reden zo vaak mogelijk naar daar. Ilona stuurde en regelde alles: locaties om te koken, schenkers, een Facebook pagina… Daarna hielden we er weggeefmarktjes.

Vooral Kinkempois werd onze hoofdplaats om naar toe te gaan. Mensen konden ook dingen aanvragen bij ons en dan ging Ilona er via Facebook naar op zoek. Een jaar lang was Ilona haar huis kwijt in die zin dat het een grote opslagruimte werd voor alle schenkingen, ze zag een jaar lang haar sofa en eettafel bijvoorbeeld niet terug.

En we bleven gaan. We organiseerden Sinterklaas. We nodigden onze Waalse vrienden vorige zomer uit voor een BBQ hier. Steeds bleven we voedselpakketten maken, vooral voor de zwakste gezinnen. Van wekelijks naar twee wekelijks, nu eenmaal per maand: we gaan nog steeds terug. We ondersteunen drie heel zwakke gezinnen. Ilona is het hart van ons team. Een hart van goud met veel geduld en nog meer organisatievermogen. We zijn vrienden voor het leven geworden en hebben vrienden voor het leven gemaakt in Kinkempois.

Ilona heeft ons dat geschonken, Ilona heeft het de mensen van Kinkempois geschonken. Ze verdient het een held genoemd te worden.

Het klopt wat ze zeggen, niet alle helden dragen een cape.