“In de mate dat ik gegeven heb, heeft dit ook mijn hart verwarmt”

Gilbert Bongaerts, mijn echtgenoot, leerde ik kennen via de leiderskring van de plaatselijke jeugdbeweging. Zelf werd ik repetitor bij het befaamde knapenkoor De Lustige Heivinken onder leiding van broeder Arnold (in de jaren 60 was dit koor te gast op het koninklijk paleis). Uit liefde volgde Gilbert me en werd ook repetitor bij De Heivinken.

Algauw breidde zijn engagement proportioneel uit: technieker, materiaalmeester, reisorganisator, busbegeleider, boekhouder, verantwoordelijke van de ouderwerkgroepen … Kortom hij werd de steun en toeverlaat van br. Arnold en later van Jaak Jacobs. Dag en nacht stond hij paraat! Een zéér intens engagement met onvoorwaardelijke inzet: 2X repetitie per week, busbegeleiding voor en na elke repetitie, 60 tot 75 optredens per jaar, 1 tot 2 reizen … en dit alles met een jong gezin. Om een idee hiervan te krijgen moet je het boek zien waarover later sprake.

Hij ging zover in zijn engagement dat hij een fantastische job aan de universiteit van Leuven liet varen omdat hij br. Arnold en zijn koor niet in de steek wilde laten! Later zou hij een carrièreswith maken voor De Heivinken: zijn job in de chemie ruilde hij voor een ambt op de stad Genk. Tot aan zijn pensioen zette hij zich daar in voor de Genkse schoolprogrammatie. Zijn programmatie ‘kunst en cultuur’ was toonaangevend voor Vlaanderen.

Sinds 1986 is hij voorzitter van vzw Broeder Arnold en vzw De Lustige Heivinken. Om het gedachtegoed van Broeder Arnold en De Heivinken in ere te houden organiseerde hij vierjaarlijks een wedstrijd /-festival voor kinderkoren, reünies …

In 2016 werd een Fb-pagina opgestart Fb De Lustige Heivinken en een website! Hiermee wilde hij aandacht creëren voor een 14-daagse met diverse activiteiten. In 2020 werd een prachtig boek uitgegeven, vier jaar werkte hij hieraan samen met Ward Vanhengel en ikzelf. Door corona kon de presentatie van het boek en de diverse activiteiten in december 2020 niet doorgaan en moesten de boeken bedeeld worden. Een gigantische en feilloos lopende organisatie! Met dit boek is het erfgoed van De Heivinken bewaard!

Ondertussen zet hij zich in voor de archivering van het Heivinken-materiaal. Weer een enorm project waar hij zijn schouders onder zet!
November 2021 plant hij een een driedaagse met o.a. een reünie, presentatie van video’s en vrt – opnames, uitgave van een cd-release met kerstliederen van De Heivinken, tentoonstelling waarbij men kan zien hoe we het materiaal archiveren.

Alles wat Gilbert in handen neemt, wordt feilloos georganiseerd met behulp van medewerkers maar Gilbert is niet te beroerd om zelf zijn handen uit de mouwen te steken.
Gilbert omschrijf ik als volgt: bescheiden, plichtbewust, rechtlijnig, gedreven en energiek, zorgzaam, gepassioneerd, inventief en creatief, enthousiast, zorgzaam voor velen, trouw …

Hij werkte jaren achter de schermen, stond nooit in de schijnwerpers, kreeg nooit applaus. Het wordt tijd dat hij eens een ‘pluim’ krijgt voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger! Hoe dan ook … hij is mijn held, de held van onze kinderen en kleinkinderen, de held van De Heivinken want hij is, ondanks het vele werk, er altijd geweest voor zijn gezin, zijn familie, zijn vrienden! Financieel heeft hem dit niets opgeleverd maar zo zegt hij zelf: ‘In de mate dat ik gegeven heb, heeft dit ook mijn hart verwarmt en dat is belangrijk in het leven!’