Johanneke

Johanneke is onze held. Meer dan 12 jaar geleden legde ze vriendschappelijke contacten met vrouwen die werkzaam waren in het Schipperskwartier in Antwerpen en ontdekte dat er vaak veel leed en verdriet schuilgaat achter de gezichten van de vrouwen. Leed dat niet gezien werd. Ze begon hen te helpen en in de loop van de jaren richtte ze de vzw Cherut Belgium op.

Cherut betekent vrijheid en wil hoop brengen in levens van mensen die zich niet vrij maar slaaf voelen. Johanneke is er voor de vrouwen die nergens anders terechtkunnen. Haar hart voor hen die door anderen niet gezien worden, is  heel groot.

Cherut is een vzw die ondertussen gegroeid is naar een grotere organisatie met enkele mensen in dienst, maar vooral met de inzet van  veel vrijwillgers. Johanneke geeft leiding aan deze organisatie en inspireert vrijwilligers en sponsors met haar verhaal, maar blijft zich voornamelijk ook zelf inzetten voor de vrouwen die zij ontmoet in de straten en in de ramen. Als iedereen weer naar huis is, is Johanneke nog steeds bereikbaar. Krijgt zij dat ene moeilijke crisistelefoontje nog binnen en gaat zij met iemand mee op zoek naar hoop en vrijheid. Johanneke leeft zelf van sponsoring en deelt wat ze heeft.

Als haar naaste collega’s in het werkveld nomineren we Johanneke als onze held! Zij verdient deze erkenning, al zal ze zelf de laatste zijn die daarom vraagt.

Margreet (sociaal werker Cherut) namens het kernteam en de vrijwilligers van Cherut vzw.