Leon

Mijn held: mijn broer LEON DE SCHEPPER, geboren op 28 april 1941.

Leon is in januari ll. voor de 56ste keer naar Congo vertrokken voor een periode van 2 maand.

Hij is opgegroeid tussen tractoren en landbouwmachines en heeft na zijn huwelijk met Lucrèce zijn eigen zaak “landbouwmachines De Schepper” opgestart. Hij is een uitstekend mekanieker en stelt zijn kennis ten bate van de straatkinderen in Congo, Lubumbashi.

Hij doet dit reeds sinds 1983, dus ruim 40 jaar, en zet zich in Lubumbashi, samen met de paters salesianen van Don Bosco in om opvang, hulp en onderwijs te bieden aan straatkinderen. In de missie is er een opleidingscentrum waar Leon technische vakken geeft, zodat jongeren een beroep kunnen leren en wegblijven van de straat. Hij deelt zijn technische ervaring ook met vakleerkrachten en volwassen techniekers bij Don Bosco tewerkgesteld. Dit alles zou uiteraard niet mogelijk zijn, zonder de instemming van zijn liefhebbende echtgenote Lucrèce, die hem hierin steunt en bijstaat vanop het thuisfront.

Al het bovengenoemde doet Leon belangeloos, hij ontvangt er geen enkele vergoeding voor en betaalt zelf zijn reis- en andere kosten. Hij heeft bovendien al heel wat materiaal naar Congo opgestuurd. In de ruim 40 jaar heeft Leon “Cité des Jeunes” voorzien van vele werktuigen, motoren, stroomgroepen, occasietractoren, frezen, grasmaaiers, andere kleine machines voor de landbouw, onderdelen voor de voormelde machines en onderdelen voor vrachtwagens, enz.

Leon is een gedreven ontwikkelingshelper in de ruimste zin van het woord.

Hij verdient het zeker om eens in de schijnwerpers te staan, want wie zet zich nog als leek, belangeloos in jaar na jaar voor zijn medemens.