Lilith

Lilith Appeltans (13 jaar) is een ware heldin. Op jonge leeftijd realiseerde ze zich dat communicatie met haar broer Ernest, die het Downsyndroom heeft, een uitdaging was. Maar toen er een logopediste in hun leven kwam en ze kennismaakte met het concept van SMOG (spreken met ondersteuning van gebaren), veranderde alles. Ze was gefascineerd toen Ernest met behulp van gebarentaal begon te communiceren, en ze besloot al snel dat ze dit ook wilde leren. Het was een keerpunt in hun relatie, want Lilith kon eindelijk haar broertje begrijpen en hij begreep haar ook beter.

Het gemak van gebarentaal tussen Lilith en Ernest inspireerde haar ouders om anderen te helpen de gebarentaal te leren, zodat ze ook met Ernest konden communiceren. Toen haar vader Lilith vroeg of ze bereid was om de smog-gebaren voor te doen in filmpjes, aarzelde ze geen moment. Samen met Ernests logopediste werkten ze urenlang aan het aanleren en filmen van gebaren.

Op de vijfde verjaardag van Ernest, op 25 mei 2018, lanceerden ze vol trots hun website www.smogjemee.be. Het bleek een doorslaand succes, met duizenden volgers op hun Facebook-pagina en veel aandacht van de media.

Vijf jaar na het lanceren van haar website, heeft ze bijna 400 gebaren online gezet en bereikt ze dagelijks honderden gezinnen, scholen en instellingen.

Lilith verdient het om in de schijnwerpers te staan vanwege haar positieve impact op het leven van mensen met een beperking en hun entourage. Door het delen van haar kennis en het verspreiden van de smog-gebarentaal heeft ze anderen geholpen om te communiceren met mensen zoals haar broer, waardoor er meer begrip en inclusie ontstaat. Haar toewijding en initiatief maken haar tot een ware heldin die het verdient om gevierd te worden.