Yamina

Ik leerde Yamina enkele jaren geleden kennen toen we samen enkele acties opzetten om kankeronderzoek te ondersteunen.
Nadat bij haar borstkanker was vastgesteld, startte Yamina Krossa in 2015 een campagne voor de volledige terugbetaling van borstreconstructies bij borstkankerpatiënten. Ze richtte daarvoor de vzw Benetiet op. In 2016 slaagde ze in haar opzet en was de terugbetaling een feit.

Ze overwoog de vzw Benetiet te ontbinden, maar stond voor de uitdaging van wat te doen met de resterende middelen. Toen kwam ze in contact met het kankeronderzoek van Professor Damya Laoui. Ze nam contact op met de VUB, die vervolgens een fonds in haar naam oprichtte. Ze streefde ernaar € 400.000 in te zamelen voor het kankeronderzoek, zodat Damya zich volledig kon focussen op haar onderzoek. Vandaag staat de teller al op € 700.000.

Yamina blijft zichzelf en haar netwerk inzetten om kanker bespreekbaar te maken. Dit jaar lanceerde ze samen met de schrijfsters van het boek ‘Het is kanker wat nu?’ de podcast ‘Het is kanker wat nu?’ In 8 afleveringen worden openhartige gesprekken gevoerd met experts en ervaringsdeskundigen over thema’s die doorgaans moeilijk bespreekbaar zijn, zoals angst, de dood, rollercoasters en chemotherapie. Maar ook hoop, liefdevolle ondersteuning van naasten en levenslust komen aan bod. De podcast biedt op een warme en toegankelijke manier ondersteuning aan iedereen die zelf of in de directe omgeving met kanker te maken krijgt.

Bovenop dit alles straalt Yamina een enorme levenslust en positivisme uit. Ze is werkelijk een geweldige vrouw om te ontmoeten.

Door haar jarenlange inzet voor onderzoek en het bespreekbaar maken van kanker, verdient Yamina het echt om in de schijnwerpers te staan.